Hantverkshuset, onsdag kväll, 20 november, kl. 18.30
så visas en film av Ulla Carin Grafström & Ulla britt Jonsson om hur det gick till när ett stort hus flyttas från St Ällberg i Hallberg. Efter filmen blir det fika och diskussion om hur vi bevarar äldre bebyggelse. Håkan Bagger, som flyttat många hus och vurmar för att ta han om gamla hus, berättar om visar bilder hur det gick sedan….
Hantverkshuset – ja det är också sevärt – jag har sett många teaterföreställningar där. My fair lady med Jarl Kulle och Ulla Sallert o Det går fortfarande att sjunka ner i det röda biofåtöljerna!
Välkomna – det blir hembakt till fikat
Många hus här i Tiveden har flyttats hit och dit. Timmerstockarna återanvändes. I min ladugård finns stockar från den gamla ladugården som revs när de nya byggdes 1937.
Förra sommaren lade de vi om torvtaken på den ”boa” den äldsta byggnaden i Sörbytorp. Jag vet att torvtaken lades om i början på 1960-talet av Hugo, min pappa och att det var svart plast under torven. Det var tre timmerhus som fick nya tak bastan, boa och fårhuset. Men vad jag inte visste var att det gamla nävertaken fanns kvar därunder. Det var husesyn 1896 när min morfars far Otto Petterson flyttade. I protokollet kan man läsa att taket i boden skulle repareras med 34 kg näver a 2 kr och arbetslönen är 1,50 samt att en ny trolsko för 0,75. Allt som allt kostade 5.25.
Det var med vördnad vi såg det tjocka näverlagret som låg helt intakt på norrsidan. Några stockar fick skarvas i med nytt virke och en del av trolen fick vi byta ut. men de flesta kunde återanvändas.
Ovanpå den gamla nävern lades norsk platonmatta och grästorv. Min förhoppning är att allt ska hålla i minst 100 år till.